Presented by

thinkofthefuture.com


Making architecturally sensitive buildings accessible

Courtesy of the Centre for Accessible Environments (CAE) this section presents extracts from a variety of case studies originally presented in its quarterly journal, Access by Design and its publication with RIBA Publishing, Museums and Art Galleries.

These case studies focus on how it is possible to retrofit inclusive design features into even highly sensitive and ancient buildings. It may not be possible to make such buildings totally accessible, but there are often opportunities to make significant improvements, sometimes with quite small changes.

Common themes emerging across the case studies include sensitive consultation with access user-groups, access experts and English Heritage. There often has to be a trade-off between conservation and access. Unsurprisingly, financial considerations are also critical. In most cases improvements to access are incremental and ongoing.


Case study/building notes

Notes

Saint Paul's Cathedral

by Martin Stancliffe, Brenda Wallman and John Penton

Images, text + PDF extract from Access by Design Issue 122, Spring 2010

The Roundhouse, Camden

by Pauline Nee, David Bonnett and Ian Jentle

Images, text, + PDF extract from Access by Design Issue 119, Summer 2009

Kew Palace

by Jo Thwaites, Dante Vanoli and David Bonnett

Images, text + PDF extract from Access by Design Issue 107, Summer 2006

The Royal Exchange

by Michael Puckett, Sue Lines and Cassie Herschel-Shorland

Images, text + PDF extract from Access by Design Issue 90, Spring 2002

The Tower of London

by Mary Noble and Neil Smith

Images, text + PDF extract from Access by Design Issue 92, Autumn 2002

The Queen's House, National Maritime Museum by Adrian Cave, Helene Mitchell, Diane Haigh and Paul Calvocoressi

Images, text + PDF extract from Museums and Art Galleries by Adrian Cave, CAE and RIBA Publishing, 2007

Goldsmiths Hall (Not in physical exhibition) by Tony Bowen and Rob Oakley

Images, text + PDF extract from Access by Design Issue 112, Autumn 2007

Above is an extract of an originally much finer drawing of new stairs installed into the National Maritime Museum’s Queens House - see case studies. The original was generously supplied by the Architect, Allies and Morrison

Copyright for betteraccess.org and 1 City Many People resides with thinkofthefuture.com @ Seedgen Ltd.